01 Σεπτεμβρίου, 2013

ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΤΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ !!!


 Φέτος για καλή μας τύχη συναντηθήκαμε δύο φορές  με τα δελφίνια κάνοντας βόλτα με το σκάφος φίλου μας στον Αμβρακικό ήταν τέλεια μας κύκλωσαν, όπου και αν κοιτούσαμε βλέπαμε δελφίνια μερικά ήρθαν κοντά μας και άρχισαν τα παιχνίδια .



Ο Υγρότοπος του Αμβρακικού Κόλπου και τα Ρινοδέλφινα

Ο Αμβρακικός Κόλπος είναι ένας από τους μεγαλύτερους υγρότοπους της Ελλάδας και από άποψη μεγέθους αλλά και από άποψη σημαντικότητας. Ο έκτασης 400 τετρ. χιλιόμετρα περίπου Κόλπος, μεταξύ Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου, αποτελεί μια κλειστή θάλασσα, η οποία περιλαμβάνει πολλούς μικρότερους υγρότοπους. Ο Αμβρακικός επικοινωνεί με το Ιόνιο Πέλαγος μέσω του πορθμού της Πρέβεζας. Στο βόρειο τμήμα του Αμβρακικού υπάρχει το σύστημα των Δέλτα των ποταμών Αραχθου και Λούρου. Στην περιοχή σχηματίζεται ένα πραγματικό μωσαϊκό υγροτόπων με μεγάλες λιμνοθάλασσες, παραποτάμιες ζώνες, καλαμώνες και σχηματισμούς αμμολωρίδων οι οποίες χωρίζουν τις λιμνοθάλασσες από τον Κόλπο.
Όπως είναι ίσως γνωστό, στις θάλασσές μας, υπάρχουν τέσσερα είδη δελφινιών: τοζωνοδέλφινο (που έχει και τον μεγαλύτερο πληθυσμό), το ρινοδέλφινο (Tursiops truncatus), που είναι από τα πιο γνωστά στον άνθρωπο αφού είναι παράκτιο, το κοινό δελφίνι (που το συναντάμε και κοντά στις ακτές, αλλά και σε μεγαλύτερα βάθη) και τέλος το σταχτοδέλφινο (το μεγαλύτερο σε μέγεθος). Στον Αμβρακικό  που αποτελεί σύμφωνα με τους επιστήμονες ένα «φυσικό εργαστήριο», φιλοξενούνται 150 ρινοδέλφινα.


Ευτυχώς είχαμε πάρει μαζί μας και κάμερες και φωτογραφικές μιας και την πρώτη φορά που τα είδαμε δεν είχαμε μαζί μας τίποτα  και ο άντρας μου έκανε αυτό το βίντεο ...Είχαμε όλοι ξετρελαθεί μικροί και μεγάλοι....δείτε το ...όχι για να ζηλέψετε αλλά για να θαυμάσετε αυτά τα υπέροχα ζώα !!